Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információsza-badság törvényt! Olcsón, jól, egyszerűen!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
   Szelevény: egy ÁSZ-vizsgálat zűrös utóélete           

Gazdasági programot nem készített, évek óta nem figyelt rá, hogy leltár készüljön, a vagyonvédelmet nem biztosította, az önkormányzati vagyont megkárosította, nem gondoskodott a belső ellenőrzés megtervezéséről.

Egyebek mellett ezt állapította meg dr. Gálos Lászlóról, a Szolnok megyei Szelevény jogi végzettségű polgármesteréről három évvel ezelőtt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata. Részben e vádak alapján fosztotta meg őt polgármesteri címétől 2002 tavaszán a megyei bíróság, majd hagyta jóvá a döntést 2002 végén a Legfelsőbb Bíróság.

Gálos László a rendszerváltás óta tölti be a szelevényi polgármesteri posztot, s a felfüggesztéséről szóló határozat miatt sem hagyott föl faluvezetői tevékenységével. A megyei bíróság tisztségéből őt felmentő ítélete ugyanis 2002 márciusában született, ám az ellen a polgármester fellebbezett, s a Legfelsőbb Bíróság csak 2002 novemberében hozta meg a felfüggesztéséről szóló határozatot.

Ekkorra azonban - 2002 októberében, az önkormányzati választásokon - a település ismét nagy többséggel a menesztett polgármesterre szavazott, s mivel egy újabb ciklus megkezdéséről volt szó, az ítélet ezt a pozíciót már nem befolyásolta.

Alig telt el azonban két év, az új képviselő-testület is megvonta a bizalmat Gálos Lászlótól, s az idén újból kérték a tisztségéből való felfüggesztését. Az önkormányzat egyben sikkasztás és okirat-hamisítás miatt feljelentette őt a megyei rendőr-főkapitányságon. Az újabb feljelentések ügyében még nem született döntés. Az ÁSZ három évvel ezelőtti vizsgálata miatt azonban jelenleg már folyik egy büntetőper a polgármester ellen nagy értékű csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Gálos László azt állítja, hogy a faluban mindössze négy ember szervezkedik ellene: azok, akik 2002 őszén szintén polgármesterjelöltek voltak, de alulmaradtak a vele vívott küzdelemben. A volt jelöltek és a képviselők viszont azt állítják: nem személyes ügyről van szó, ők a falu pusztulását szeretnék megállítani.

- Szelevényben tizenkét esztendeje nem épült semmi az egyetlen gázberuházáson kívül - állítja Szántó János, aki tavaly februárban lemondott önkormányzati képviselői posztjáról. Szántó János sorolja, hogy az utak nagy része sáros, aszfaltozatlan, az ezerkétszáz lelkes falunak nincs tornaterme, az önkormányzati intézményeket nemhogy felújítani, de karbantartani is alig sikerül. Szerinte mindennek az az oka, hogy a polgármester csak a személyes gyarapodására koncentrál, a faluéval már nem törődik.

- Az Állami Számvevőszék vizsgálata is megállapította, hogy a polgármester önkormányzati felhatalmazás nélkül, a falu pénzéből vásárolt meg volt téeszingatlanokat, amelyek végül nem kerültek az önkormányzat nevére. A gázberuházás finanszírozására külön számlát nyitott, ahová a község lakóinak az úgynevezett önrészt - fejenként 30 ezer forint körüli összeget - kellett befizetniük. Falugyűlést az utóbbi két évben nem hívott össze.

Mátyus Gábor, a képviselő-testület pénzügyi bizottságának elnöke szerint a polgármester kiskirályként viselkedik a településen, s a falu pénzével is úgy rendelkezik, mintha a sajátja lenne. Több százezer forint értékben osztott ki segélyt, pedig ez nem az ő, hanem a szociális bizottság hatásköre.
- Természetesen akik külön segélyt kaptak, azok hálásak voltak, és rá szavaztak - teszi hozzá.

A polgármestert a szolnoki bíróságon sikerül utolérnem, ahol éppen a nagy értékű csalás miatt indított büntetőperét tárgyalják. Feltétele van: csak akkor nyilatkozik, ha olyanokat is megszólaltatok, akik az ő pártján állnak. Aztán neveket sorol: a civilben kőműves alpolgármesterét, az iskolaigazgatóét, egy nyugdíjasét és egy mezőgazdasági vállalkozóét. Az alpolgármester, Farkas Sándor azt mondja: polgármesterük jó vezető, jogi végzettségének köszönhetően ért a közigazgatáshoz, s az emberekkel is szót ért.

Mi az oka annak, hogy Gálos László az ellene folyó eljárások és gyanakvások ellenére élvezi a többség bizalmát? Egy hetvennégy éves özvegyasszony azt mondja: azért szeretik a polgármestert, mert törődik az öregekkel, szóba áll velük a faluban, meghallgatja gondjaikat, karácsonyra pedig, az ő javaslatára minden évben ezer-ezer forintot ajándékoznak a nyugdíjasoknak. Egy másik idős asszony arról beszél, hogy több mint hétszáz nyugdíjas él a településen, többségük elégedett a polgármesterrel, s igazából nem is értik a "cirkuszt", amely körülötte zajlik.
Gálos László polgármester úgy véli: az indulatokat politikai ellenfelei szítják, ő azonban nem követett el kirívó szabálytalanságokat. Ezt mondja:
- Azokat a gazdálkodási trükköket, amelyeket végrehajtottunk, az ország valamennyi önkormányzatánál kénytelenek megtenni, hogy talpon maradjanak. Ilyen erővel akár az összes polgármestert be lehetne perelni az országban.

Hozzáteszi: nem igaz, hogy a falu az elmúlt tizenkét évben nem gyarapodott, hiszen "összkomfortos" a település, a víz, a gáz, a szennyvíz és a villany is be van vezetve. Ő maga pedig egyetlen fillérrel sem károsította meg a községet - teszi hozzá.

Úgy tűnik, Gálos László pozitív megítélésével nemcsak a falubeliek egy része, hanem szakmai szervezete sem ért egyet. Az ügyvédként, illetve jogtanácsosként is dolgozó - a polgármesteri tisztet társadalmi megbízatásban, havi százötvenezer forint tiszteletdíjért betöltő - szakember jogászi tevékenységét ugyanis éppen a számvevőszéki vizsgálat és az azt követő bírósági eljárás miatt fegyelmileg függesztette föl a megyei ügyvédi kamara - tudjuk meg a szervezet elnökétől, Séllei Imrétől. A kamarai elnök megjegyzi: amennyiben a polgármester ellen indított büntetőügyben jogerősen elítélik Gálos Lászlót, úgy minden bizonnyal az ügyvédi kamarából is kizárják majd.

Népszabadság
2004.10.15 10:51