Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
   Nem lesz kanális a Caprera-patakból           

A civil szervezetek és a XVI. kerületi önkormányzat összefogásának eredményeképpen a Nemzeti Autópálya Zrt. képviselőivel sikerült megállapodást kötni: a Caprera-patak medre megmarad természetes állapotában.

Az M0-ás körgyűrű keleti szektorának vízépítési terve a Caprera-patakot jelölte ki az autóút csapadékvíz-elvezetőjének. A csapadékvíz egy záportározóban gyűlt volna össze, amely egy olaj- és iszapfogóba vezetés után került volna az élővízbe. A civil szervezetek és a XVI. kerületi önkormányzat összefogásának eredményeképpen a Nemzeti Autópálya Zrt. képviselőivel sikerült megállapodást kötni: a Caprera-patak medre megmarad megmarad  természetes állapotában.

A több, mint 400 helyi lakos aláírásával támogatott  kezdeményezést -  mely szerint a törvény által is védett patak maradjon meg eddig megőrzött jó ökológiai állapotában -  több civil szervezet, a Cinkotáért Közhasznú Egyesület, a Kékforrás Egyesület, a KVIK, a  Rügyecskék Alapítvány és a SZIKE karolta fel.

Az Önkormányzat és a civilek összefogásának sikereként az M0-ás melletti zöldsávok kialakítását és a zajvédő töltések magasságát is módosították az eredeti tervekhez képest, melyek így a  lakosság egészségének és környezetének védelmét hatékonyabban szolgálják - értesültünk.

 

A Caprera-patak Budapest XVI. kerületében található, viszonylag tiszta vizű kis vízfolyás. A csömöri HÉV-vonal töltésétől északkeletre, 400-500 méterre ered, hossza kb. 2 kilométer. A forráscsoport holocén homokos üledékből fakad, egy része foglalt forrás; vízhozama nagyobb 5 liternél percenként, így törvény által védett.

A patakot végig gazdag fás- és lágyszárú vegetáció kíséri, mely búvó, fészkelő és táplálkozó helyet biztosít az állatok számára. Több védett állatfaj is él itt, rovarok (kis szarvasbogár, fecskefarkú lepke), hüllők (gyíkfajok), kétéltűek (több békafaj), madarak (széncinege, kékcinege, fakopáncsok, vörösbegy, zöldike), emlősök (denevérfajok, keleti sün). A patak teljes szakaszán indikátorfajként bolharákok figyelhetők meg, melyek a tisztább vízfolyásokban fordulnak elő.

Helytörténeti jelentőségű érdekesség a Batthyány-család egykori fürdőhelyének maradványa, a gát, amely ma gyíkfajoknak és számos sziklalakó növényfajnak ad otthont.

A cinkotai strandfürdőig - amely ma már nem üzemel - a Caprera földmederben folyik, majd a fürdőtől kisebb megszakításokkal a föld alatt folytatja útját. Végül a cinkotai HÉV kocsiszín után bukkan ismét a felszínre, és kiépített betonmederben ömlik a Szilas-patakba.

 

Népszabadság

2006.11.23 13:37