Korszerű, minden igényt kielégítő honlapok meglepően alacsony áron.

Az ország összes polgármesterét elérheti. Pályázatok kötelező nyilvánosságát is biztosítjuk.

Teljesítse könnyedén az elektronikus információszabadság törvényt!

A hétköznapi életet segítő, közhasznú híreket nemcsak olvasni érdemes, de fel is teheti honlapjára.
Népszavazás Pátyon - Szolid golffalu vagy álcázott mega lakópark?

Egy szolid, néhány száz üdülőházból álló golffalu épül majd Páty mellett, avagy egy ennél grandiózusabb, sportlétesítménynek álcázott, több ezer lakásos lakópark? Ez a tétje annak a népszavazásnak, amely az elmérgesedett vitát lesz hivatott eldönteni a jövő év februárjában megrendezendő népszavazáson.


A főváros melletti agglomerációs települések tipikus konfliktusával néz szembe Páty község vezetése és lakossága. Egyrészről az itt élők szeretnék megőrizni a település értékeit, a falusias környezetet, az érintetlen természetet. Másrészről viszont forrásokra is szüksége van a községnek. Például ahhoz, hogy az egyre elviselhetetlenebb átmenő forgalmat elkerülő utakra tereljék. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a szabad földek értékesítése, pláne akkor, ha van erre jelentkező. Csakhogy a befektetők szintén a saját szempontjaikat nézik, vagyis a megvásárolt területre a lehető legtöbb beruházást igyekeznek "összezsúfolni".

Kemény küzdelmek árán alakulhat csak ki egészséges kompromisszum, avagy vesznek oda bizonyos értékek, akár véglegesen. A település vezetése, a képviselő-testület többsége szerint a befektetők által felkínált alternatíva még vállalható, ettől még nem válik élhetetlenné Páty. Néhány képviselő, a lakosság, és a helyi civil szervezetek egy jelentős része viszont nem így látja. Ők úgy vélik, értelmetlenül árusítják ki értékeiket, és ragaszkodni kellene egy szolidabb, korábbi befektetői ajánlat kereteihez, amely nem teszi tönkre véglegesen a Zsámbéki-medence természetes arculatát. A vita végére feltehetően, a februári, helyi népszavazás tesz majd pontot.

 

"Túlhaladta az élet"

December közepén egy forró hangulatú közmeghallgatáson csaptak össze a meglehetősen élesen eltérő álláspontok az úgynevezett Golffalu ügyében.

Először dr. Bognár András polgármester adta elő az addig történteket a saját értelmezésében.

E szerint, 2004-ben merült fel, hogy a település melletti silány minőségű szántóföldeken létesüljön golfpálya. Az eredeti, belga befektető, magánszemélyektől vásárolta meg a 120 hektáros területet, még 2006-ban. 

A projekt megvalósításához mintegy 30 szakhatóságtól szerezték be a szükséges engedélyeket, így a területre érvényes szabályozási terv van. Ezt azonban "túlhaladta az élet" - fogalmazott a polgármester. Mivel az eredeti befektető elhalálozott, új partnerek után kellett nézni.

Kétségtelen, hogy a korábbi tervekhez képest növekedett a terület beépítettsége, de cserébe rengeteg dolgot kap a település.

Először is megépülne a települést elkerülő út, mintegy három milliárd forint értékben. Végre kitilthatnák a nehézgépjárműveket a falu útjairól. Az új területre költözők nem terhelnék Páty intézményeit, ugyanis új egészségügyi és oktatási intézmények is épülnének. Például egy spanyol és angol nyelvű, fizetős középiskola. Fontosnak tartotta, hogy addig nem kezdődhet el a tényleges beruházás, ameddig járulékos építkezések, út, közművek, szociális létesítmények meg nem épülnek.

 

Nemtelen telkiek

Nemtelennek tartja a polgármester a telkiek támadását, különösen annak fényében, hogy Páty önkormányzata minden olyan létesítmény felépüléséhez hozzájárult, amelyek Telkiben létesültek. (Telki határában épülne a golffalu.)

A polgármester szerint a beruházás ellenzői valójában a környékbeli települések érdekeit képviselik. Ott ugyanis legalább tízszer akkora területet igyekeznek hasznosítani, mint a pátyi, ezért az itteni befektetést konkurenciának tekintik, Ennek meghiúsítása az ő esélyeiket növelné.

Elismerte, hogy jártak Spanyolországban, ahol megtekintettek néhány hasonló beruházást. Mindezt egy állami küldöttség tagjaiként tették. Felelőtlennek tartaná magát - fogalmazott, ha a beruházás támogatása előtt nem nézett volna meg hasonló objektumokat. Hazugság, hogy a befektető pénzelte volna őket.

Nem szabad hallgatni azokra a szirén-hangokra, amelyek meg akarják akadályozni a szerződés megkötését - fogalmazott. A maguk részéről minden alkalmat megragadnak a tájékoztatásra. "Kiscsoportos" beszélgetéseket tartanak, eddig már vagy húsz alkalommal találkoztak a helyiek kisebb-nagyobb csoportjaival.

 

Drága a tájékoztatás

A tájékoztatással kapcsolatban kijelentette, hogy az rendkívül drága. Ezzel magyarázta azt is, hogy nem közvetítik élőben a testületi üléseket. Maga részéről a legolcsóbbnak és leghatékonyabbnak az emberekkel való beszélgetést tartja.

Közölte azt is, hogy soha többet nem ír internetes fórumba, mert egyszer írt, de a hozzászólását harmincféleképpen kiforgatták.

Visszautasította az önkormányzati lappal kapcsolatos kritikákat. Leszögezte, hogy semmiféle jogszabály nem írja elő, hogy pályáztatni kellene a lap főszerkesztőjét. Szerinte az emberek nem élnek a lehetőségekkel, és nem jönnek be a hivatalba megnézni a beruházásra vonatkozó dokumentumokat.

Szerinte az ügyben csak a hivatalos szakvélemények számítanak. Azokkal a szakvéleményekkel, amelyek különböző internetes portálokon jelennek meg, és amiket ők nem kértek, nincs mit kezdenie. Egyébként is, mindenki tudja, hogy ma Magyarországon olyan szakvéleményt adnak, amilyet a megrendelő kér és megfizet.

Bejelentette, hogy januárban kötik meg a szerződést a beruházóval, addig várják az építő jellegű észrevételeket, de a "hülye kívánságoktól" kíméljék meg őt. Segítséget vár, és nem hátráltatást. A szerződésben olyan kitétel is szerepel majd, hogy az csak a népszavazás függvényében léphet hatályba.

 

Utánunk jön a város

Az ellenzők nevében elsőként Szabó István képviselő kapott szót, aki elmondta, hogy mivel a népszavazás lesz az ügyben, minél többféle véleményt kell megismernie a lakosságnak. Először a számok között próbált rendet tenni. A minden fórumon kommunikált 360 ezer négyzetméteres beépített terület a szabályozási terv szerint jó 60%-kal még ennél is több lett, ez 530 ezer négyzetmétert jelent. Az épületek magassága egyes helyeken 7.5, máshol 15 méter, ami átlagmagasságot jelent, így a valóságban 30 méter is lehet. Összesen 1500 lakás és 300 üdülő építhető. Ebben az 1800 lakóegységben akár 6 ezer ember is élhet majd. Emellett kereskedelmi üzletek, vendéglátó helyek, szálloda, iskola, és egyéb kiszolgáló egységek épülhetnek.

Míg az eredeti befektető esetében a golfpályák köré csak szálláshelyek, és kiszolgáló helyiségek épültek volna, most nagy lakótömbökről és magas, hatalmas épületekről van szó. Olyanokról, amelyek alapvetően megváltoztatják a Zsámbéki-medence arculatát. Maga részéről nem azért költözött ki ide Budapestről, hogy utána jöjjön a város. Lehet, hogy az a fejlődés, hogy sok autó és sok út és nagy házak vannak, de ő ebből nem kér - szögezte le.

Nem biztos abban sem, hogy az elkerülő út tehermentesíti a falut, hiszen ugyanezt az utat használják majd az ipari parkba ki- és bejáró kamionok is.

Kételkedett abban, hogy a golfpályák felépítése előtt elkészülne valamennyi járulékos beruházás.

 

Önkormányzati biankó csekk

Szerinte biankó csekket állít ki az önkormányzat, mert valójában nem lehet pontosan tudni, hogy mi is épül majd ide. Ráadásul a befektető előre közölte, hogy a terület 20 százalékának kivételével eladhatják másoknak a földeket, vagyis még bizonytalanabb, hogy majd ki mit épít ide.

Több hozzászóló kifogásolta, hogy a beruházásról kevés volt a tájékoztatás, a helyi lap hallgatott az ügyről, a befektetők által tartott tájékoztatók időpontjai nem szerepeltek az önkormányzati honlapon.

Egy helyi lakos bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte, és a település jegyzője szerint is törvénysértő a helyi népszavazási rendelet.

 

Ingatlanspekuláció

Tollner József, helyi képviselő, aki szintén az ellenzők közé tartozik, azt emelte ki, hogy 2008 május és július között történt valami, amiről sem a képviselők jó része, sem a közvélemény nem tud. Májusban még úgy nyilatkozott a polgármester az MTI-nek, hogy a golffaluban 260 szálláshely lesz, a létesítmény 3-400 munkahelyet teremt, és félmilliárdot hoz majd évente a településnek. A beruházás költségeit akkor 10 milliárdra becsülte.

2008 július 16-án azonban a testületi ülés nulladik napirendi pontjaként, a dokumentumok helyszíni kiosztásával, megszavaztattak a képviselőkkel egy új tervezési irányt a spanyol tulajdonban lévő Grupo Milton ingatlanfejlesztővel.

A képviselők egy részének csak később vált világossá, hogy döntésükkel a korábbi projekt volumenét megtízszerezték, és a néhány száz lakás helyett több ezer újonnan létesített otthonnal kell majd számolni.

 

Tollner szerint itt már rég nem golffaluról, hanem egy óriási, bujtatott lakóparkról van szó. Indokolatlannak tartja, hogy a területet a korábbi szolidabb elképzeléssel szemben, ilyen grandiózus beruházás céljára hasznosítsák.

Tollner attól is tart, hogy itt csak ingatlanspekulációról van szó. Az új szabályozási terv 10 milliárdokkal növelné meg a terület értékét. Az ingatlanra opciós vételi joggal rendelkező Grupo Milton, a terület átminősítése után, továbbadhatja azt bárkinek, akit már nem köt az önkormányzattal nyélbe ütött megállapodás.

Mindezt arra alapozza, hogy a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy a földterület csupán 20 százalékát tartanák meg mindenképpen a saját kezükben.

A képviselő arra is választ kért, hogy lesz-e a helyi lapban szó a tervezett beruházásról a népszavazás előtt, mert erről eddig abban egyetlen sor sem jelent meg, és abban helyet kap-e az ellenzők véleménye is?

Polgármester úr megígérte, hogy külön szám foglalkozik majd a beruházással, de abban csak tények lesznek. Ott semmiféle véleménynek nincs helye.

A helyi lap főszerkesztője Tollner képviselőnek adott válaszában kijelentette, hogy az ellenzők nem kapnak majd a különszámban teret. Mint fogalmazott, a különszám célja a tájékoztatás a tényekről, vagyis a befektetők és az önkormányzat álláspontjának ismertetése.

Munkatársunktól

 

http://patyicivil.hu

www.paty.hu

www.patynemelado.com

www.telki.hu

http://www.grupomilton.hu/

 

 

Helyi népszavazás

Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az alábbi kérdésben
2010. február 14-re (vasárnap) helyi népszavazást tűz ki. 

"Egyetért-e azzal, hogy a Képviselő-testület ne fogadja el a "Telki út melletti golfpálya és környezete" (020/61-67, 020/23-24, 028/1, 020/33, 026 és 030/32 hrsz.) településszerkezeti és szabályozási tervének olyan módosítását, amely a beépíthető terület növelését vagy építési övezeti besorolásának változását teszi lehetővé a jelenleg érvényben lévő szabályozáshoz képest?"

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok:
Páty